zie ook

Contact 

Over Nugara

Samen muziek maken is erg aanstekelijk en klinkt veel beter. Wij spelen niet alleen bestaande Afrikaanse ritmes, maar ook westerse varianten of eigen verzinsels. Hierdoor leren we van elkaar en heeft iedereen plezier.

Wel proberen we een serieus repetoire op te bouwen van ritmes die we kunnen gebruiken om op te treden. Iedereen komt aan bod, van jong tot oud, blank of zwart, beginner of ervaren, we zijn een gemeleerd gezelschap. Ons logo symboliseert dat eigenlijk al.

Historie

Nugara in 1998, thuis bij de familie MulderWe zijn eind 1998 begonnen als groep die les kreeg van Gerard Boersma van Slagwerkschool Boersma en Drumspeciaalzaak ‘Hit it!’. De groep oefende in het begin bij de familie Mulder thuis, daarna in een kerk en sinds 2001 in het AZC.

In 2002 is Nugara en officiele vereniging geworden. Nu bestaat de vereniging uit een vaste kern van ongeveer 10 mensen, waarvan de meeste elders les hebben gehad en sommigen het djembé spelen tijdens de sessies hebben geleerd.

Wat betekent Nugara?

Nugara, in Arabische notatie, is West-Soedanees voor “het trommelen”. Je spreekt ‘t uit als “noe-gara”, met de “g” als in het Engelse “galaxy”.

Om precies te zijn komt het woord van de Bagara groep binnen de Nuba stam. Hun taal is een spreek-taal, er bestaat geen schrift van. In Soedan is het gebruikelijk om de woorden dan fonetisch op te schrijven in ‘t Arabisch.

De Nuba stam komt origineel uit Egypte – Toetanchamon was ook van de Nuba stam, evenals onze mede-trommelaar Ali Bashir, die onze naam bedacht heeft.